Лекарите невинни за смъртта на родилка
Лекарите невинни за смъртта на родилка / netinfo
Смъртта на 32-годишната Жанета Нанева от Варна, която почина след раждане в АГ-болница, не е предизвикано от лекарска небрежност. Това се казва в заключението на лекарската комисия от Варна, която разследва случая. Съдебно-медицинска експертиза е доказала диагнозата “миотична емболия” и потвърждава становището, че това е причинило фаталния край на родилката.

Инцидентът стана на 11 септември т.г. След като Жанета постъпва в болница за раждане, се оказва, че бебето, което носи, е мъртво. Два-три часа по-късно, след като то било изродено, починала и майката. Това е първи случай от гинекологичната практика във Варна от 10 години насам. Заболяването е рядко срещано явление. То възниква по време на раждането, след оттичане на плацента и навлизане на околоплодни води в кръвта на родилката.

Започнаха преговори между наблюдаващия прокурор Карен Бейлерян и Министреството на здравеопазването за уточняване сътава на специалистите, които ще бъдат включени в петорната експертиза. Засега се знае,че лекарите няма да бъдат от Варна. Председател на комисията, която ще изготви крайното становище и заключенията ще бъде национален консултант по съдебна медицина.