Общо 464 са лишените от свобода в затова във Варна - в корпуса и в двете общежития „Разделна“ и „Варна“, а надзорно-охранителният състав е 194 души, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Министърът на правосъдието Крум Зарков инспектира затвора във Варна. На проверката с него бяха още главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) гл. комисар Ивайло Йорданов.

По данни на началника на затвора ст. комисар Йордан Йорданов на 350 затворника е предоставена възможност да полагат труд. Те най-често са ангажирани с обслужваща и комунално-битова дейност в затвора или работят във външните обекти и цеховете на Държавно предприятие „Фонд затворно дело“. Към поделението във Варна функционират 4 производствени цеха, три от които се намират в района на общежитието в Разделна. Това позволява и на лишени от свобода от закрит тип да полагат труд след като преминат през 3-месечен обучителен период.

До момента Крум Зарков е инспектирал 12 затвора на територията на страната.

На 11 май, по време на среща с представители на всички синдикални организации в системата на ГДИН и Главна дирекция „Охрана“, Крум Зарков заяви, че Министерството на правосъдието е направило много за реформата в местата за лишаване от свобода. 
Министерство на правосъдието