/ Дарик Варна
„Демократична България” е на страната на гражданите и малките търговци на горива и подкрепя справедливите протести срещу високите цени. Това обяви председателят на ДСБ - Варна Васко Василев. По негови думи в момента у нас с една средна заплата може да се купи най-малко гориво от целия Европейски съюз.

Задава се протест срещу цените на горивата и във Варна

Промените в Закона за горивата подкрепят картела, а Законът за ДДС за горивата задължава малките търговци да покриват двойно дължимото ДДС. Държавата се грижи да има монопол и картелни споразумения, твърди Василев. Според него не работи и Комисията за защита на конкуренцията, която би трябвало да регулира и следи тези процеси.

Кризата с цените на горивата е следствие от приемане на лобистки закони в полза на олигархични кръгове, близки до „Лукойл”, заяви лидерът на „Да, България” в морската столица Нелко Начев. Той смята, че за да има конкуренция, трябва да се гарантира възможността за свободен внос на течни горива по море.

Държавата не обръща внимание на факта, че „Лукойл” никога не е бил на печалба, добави Начев. По негови думи с ограничителните мерки срещу дребните търговци и промените в закона държавата е нахлула в този пазар грубо и е абдикирала от функцията си като гарант за свободен пазар.

„Демократична България” настоява за конкуренция, адекватно законодателство и работещ регулатор. Така цените на горивата могат да бъдат по-ниски, смятат от организацията.

От двете партии се обявиха за отмяна на „картелните” закони, както и за конкуренция и свободен достъп до данъчните складове на горива.