Краят на ерата „Кирил Йорданов”
Краят на ерата „Кирил Йорданов” / Impact Press Group, архив
Краят на ерата „Кирил Йорданов”
70844
Краят на ерата „Кирил Йорданов”
  • Краят на ерата „Кирил Йорданов”

На тази дата преди година кметът Кирил Йорданов хвърли оставка. Той бе един от малкото кметове на голям град, ако не и единственият, който успя в най-новата ни история да надживее четири правителства. Започна кметуването си в рамките на управлението на Иван Костов. Продължи по времето на Симеон Сакскобургготски и на Тройната коалиция. С няколко дни дори надживя кабинета на Бойко Борисов.

Със сигурност обаче той е първият кмет, разделил се с поста си под натиска на улицата и след многохилядни протести. В 12:00 часа на 6 март 2013 г., след 13-годишно управление, бе сложен край на ерата „Кирил Йорданов”. В деня, в който Варна изпрати своя Ян Палах, най-дълго управлявалият кмет в историята на града се оттегли от поста.

Началото на края поставиха многохилядните февруарски шествия, които всяка вечер започваха и завършваха под кметския кабинет. И млади, и стари, и леви, и десни излизаха на улицата, скандирайки "Оставка". Бившият кмет обаче нито веднъж не се осмели да отиде при протестиращите и да чуе гласа им.

Раздялата на Йорданов с властта беше шумна, болезнена и трудна. Въпреки натиска на улицата тогавашният градоначалник на два пъти отказваше да подаде оставка с аргумента, че "тя трябва да е в полза на тези, които я искат, и тя не трябва да бъде в ущърб на тези, които са му гласували доверие". "70 000 варненци гласуваха за мен на последните избори", изтъкна тогава кметът.

Хронологията на една оставка можете да чуете в прикачения звуков файл