компютър софтуер
компютър софтуер / iStock/Getty Images
На 13 април 2020 г. ще се проведе заседанието на ПК “Социални дейности и жилищна политика” 

За първи път в историята ще има онлайн заседания на комисиите към Общински съвет – Варна.

Заради предприетите мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 общинските съветници ще заседават дистанционно с помощта на мобилното приложение Google Hangouts Meet. Чрез видеоконферентна връзка всеки един от членовете на комисията ще има възможността да се включи в обсъждането на поставените въпроси.

Първото виртуално заседание ще бъде на ПК „Здравеопазване“ и тече в момента. В проекта за дневен ред са включени две точки – отпускане на финансови помощи за лечение на варненци и за семейства с репродуктивни проблеми.

По същия начин ще се проведе и заседанието на ПК “Социални дейности и жилищна политика” на 13 април 2020 г. Информация за гласуваните решения ще бъде поместена на сайта на институцията – varnacouncil.bg, след заседанията. Протоколите ще се публикуват в законоустановения 7-дневен срок.

Общинският съвет също ще може да заседава от разстояние. Това стана възможно с приетите преди дни промени в Закона за мерките и действията при извънредно положение. „С тях се слага край на споровете дали колективните органи на власт като Висшия съдебен съвет и общинските съвети могат да заседават и да вземат решения, валидно чрез видеоконферентна връзка, по време на извънредното положение“, поясни председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

Той цитира новия регламент, който гласи: „До отмяната на извънредното положение държавни и местни органи, съвети, комитети, комисии, включително органи на управление или контрол на фондове, сметки и други, които не са юридически лица, може да провеждат заседания от разстояние, като се осигурява пряко и виртуално участие при спазване изискванията за кворум и лично гласуване, или да приемат решения неприсъствено. За проведеното заседание се изготвя протокол. За неуредените въпроси се прилагат специалните закони и актовете по прилагането им“.