Паркирането по морето e с нови и по-високи цени това лято. Туристите се оплакват от солени такси, повече платени зони и липса на свободни места за престой на колите по Черноморието. Все повече хотелиери начисляват такса „паркинг” извън цената на нощувките, а непредвидените разходи за туристите растат значително, съобщава NOVA.

Сметката на морето тръгва нагоре още преди да стъпим на плажа. Освен традиционния бюджет – за хотел и храна, трябва да се предвидят и разходи за паркинг, придвижване в курорта и сянка край брега. И на север, и на юг - сините зони и платени паркинги са с нови, по-високи цени.

По-строги COVID мерки във Варна от днес

Почивка с кола – в хотела или квартирата струва допълнително между 8 и 15 лв. на денонощие. За частен паркинг трябва да отделим средно между 3.50 и 5 лв. на час, а зоните струват – по-евтино: средно между лев и 2.50 лв. за час. 

В разгара на сезона безплатното паркиране в курортите по морето е мисия невъзможна. Задръствания край плажа, по-високи цени за паркинг, нови платени зони и десетки „паяци” посрещат туристите това лято.

 „Има малко паркинги и много коли. Повечето паркинги са частни естествено. Много хотели не предлагат паркинг. Отнема поне 10-15 минути да си намериш място за паркиране. Има доста паяци, които само обикалят и чакат да вдигнат някоя кола”, разказва Георги Ганчев, турист.

Сметката само за паркинг това лято се оказва изненадващо висока, пресмята Георги Ганчев след няколко дни почивка край морето. „Това е един непредвиден разход, който реално не осъзнаваш, че ти предстои да платиш. На плажа отиваш: 5-10 лв., вечер на клуб – пак паркинг – 5-10 лв., ако отидеш в центъра на разходка – 5-10 лв. и в хотела – пак някъде там”.  
NOVA