/ ThinkStock/Getty Images
Кметът на Варна Иван Портних се срещна с посланика на Литва в Румъния и Република България Н. Пр. Виолета Мотулайте, съобщиха от Общината.

Дипломатът е за първи път в морския град, а поводът за визитата е предложение на посолството за организиране на съвместна изложба, посветена на живота и дейността на д-р Йонас Басанавичюс.

Той прекарва 25 години от живота си в България, а във Варна е бил един от най-авторитетните лекари и общественици. По повод 170-годишнината от рождението му през 2017 г. в морския град бе открита паметна плоча на сграда на ул. „Кръстьо Мирски“ №3.

Община Варна проведе обществено обсъждане на проектобюджет 2022 г.

"Подкрепяме инициативата да бъдем домакини на тази изложба, която може да бъде представена в Регионалния исторически музей. Това ще бъде още едно признание за делата на д-р Йонас Басанавичюс в нашия град", заяви кметът Иван Портних.

Той предложи фотоизложбата, създадена от общината по повод 50-та годишнина от откриването на Варненския халколитен некропол, да бъде представена във Вилнюс и Клайпеда.
 
По време на срещата бяха обсъдени възможности за развитие на сътрудничеството между Варна и Клайпеда, тъй като двата града имат много общи характеристики - те са  туристически центрове, имат развит IT сектор и модерна университетска база. Н. Пр. Виолета Мотулайте допълни, че литовският град има богат опит в областта на електронните услуги в администрацията, които могат да бъдат споделени.

Тя благодари на кмета за предоставената възможност литовски музиканти да се включат в ММФ "Варненско лято".