/ iStock/Getty Images
Проектът за изграждане на алтернативно трасе на ул. „Девня“, което да осъществи директна връзка от АМ „Хемус и ул. "Девня" с Аспарухов мост, АМ „Черно море“, Пристанище Варна изток и Южната промишлена зона, бе накратко представен от зам.-кмета Христо Иванов пред министъра на транспорта Николай Събев.

Това стана по време на среща на тема „Развитие на варненския регион чрез усъвършенстване на пристанищната инфраструктура“, която се проведе във Варна, съобщиха от Общината.

Изграждането на алтернативното трасе е в съответствие с Общия устройствен план на община Варна и е част от визията на кмета Иван Портних за развитие на града.

Зелена светлина за ремонта на къщата на Антон Новак във Варна

Проектът предвижда осъществяване на директна връзка за товарния трафик от АМ „Хемус“ и ул. "Девня" към Аспарухов мост, АМ „Черно море“, Пристанище Варна Изток и Южната промишлена зона.

"С реализирането му ще се постигнат важни цели - осигуряване на безконфликтно трасе за товарните автомобили, бърза връзка към промишлената зона и към бъдещия

Интермодален терминал. Това ще доведе до облекчаване на трафика в централната част на града и свързаното с това замърсяване, развитие на икономиката и на транспорта", посочи зам.-кметът Христо Иванов.

За основа на проекта ще се използват части  от транспортно-комуникационните разработки за Интермодалния терминал, които бяха предоставени от ДП „Пристанищна инфраструктура“. Предстои възлагане на цялостния проект от Община Варна във фаза „Технически“.

"Поради значимостта и стратегическото местоположение на обекта, Община Варна очаква финансова подкрепа от държавата за реализирането му. Надявам  се, че ползотворно сътрудничество за новите инфраструктурни проекти ще продължи", допълни Христо Иванов.

"Главният архитект на Община Варна Виктор Бузев заяви, че планът за пристанището трябва да е съвместим с Общия устройствен план на общините и на плана за развитие на Североизточния район. Варна има ОУП от 2012г., но останалите общини около езерото са на различен етап от подготовката им", посочи той.

"Тази среща с морския бранш е първа, а целта бе очертаване на тенденциите в сектора. В началото на март предстои нова среща на ниво експерти - за обсъждане на техническите подробности за развитие на пристанищната инфраструктура, след което обществеността ще бъде информирана за резултатите", обяви министърът на транспорта.

В работната среща участваха още зам.-министъра на транспорта Владимир Върбанов, Анна Натова -генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“, Венцислав Иванов - изпълнителен директор на ИАМА, Борислав Гуцанов, председател на комисията по транспорт в парламента, главния архитект на Община Варна Виктор Бузев, Марио Смърков - областен управител, контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС и представители на морския бранш. Домакин на събитието бе ВВМУ „Н. Вапцаров“.