Кметът на Аксаково с национален приз за привличане на инвестиции
Кметът на Аксаково с национален приз за привличане на инвестиции / Дарик Варна, архив

Кметът на община Аксаково инж. Атанас Стоилов бе класиран на второто място в категорията „Успешно привличане на инвестиции" в първото издание на конкурса „Кмет на годината", организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg. Пред него в надпреварата финишира единствен кметът на Бургас Димитър Николов. Призовата тройка оформи кметът на Божурище Аспарух Аспарухов.

Наградите на най-успешните български кметове бяха връчени на тържествена церемония в курорта Албена, в рамките на деветата годишна среща на местните власти.

„Приемам този приз като признание за усилията, които заедно с екипа ми полагаме в годините за създаването на максимални облекчения за бизнеса и насърчения за разгръщане на предприемачеството и инициативността. Благодаря на колегите - кметове, които са оценили по този начин работата и общината ни", коментира инж. Стоилов. След награждаването той припомни, че на територията на община Аксаково в последните години са инвестирани над 500 млн. евро - в екологични производства, складови, логистични бази и бутикови селища.

Въпреки кризата и тежката икономическа конюнктура към действащите и обособяващите се бизнес-зони в различни части на общината е в ход инвестиционен интерес за изграждане на екологични производства и складови бази на над 100 000 дка.

Търговската верига „Лидъл" подготвя близо 50 дка за изграждане на складова и логистична база. Терен за складова база за лекарства под Летището подготвя фармацевтичната компания „Софарма". Предстои и пускането на производство за брикети. На различен етап на изграждане са 4 зърнобази в селата Орешак, Слънчево, Изворско и Игнатиево.

В бизнес-зоната край село Слънчево ще заработи завод за пакетирани храни за домашни любимци. В ход е разширение на винарската изба в Генерал Кантарджиево. Разрешително за строеж вече е подписано за изграждането на завод за производство на водорасли.