Кметове от Североизточна България се срещнаха  с българските евродепутати от ГЕРБ
Кметове от Североизточна България се срещнаха с българските евродепутати от ГЕРБ / ПП ГЕРБ

Кметове на общини от Североизточна България обсъдиха с българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП предизвикателствата пред Европейския съюз и ефекта им върху България и региона. Кметовете на Варна, Шумен, Белослав, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Канайрджа, Тутракан, Алфатар, Нови Пазар, Смядово, Каспичан и Шабла, на районите във Варна, както и областният управител на Силистра бяха на двудневно посещение в Брюксел по покана на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е представителят на региона в европейската институция.

В рамките на срещата с евродепутатите Емил Радев, Владимир Уручев, Андрей Ковачев, Ева Паунова  и с ръководителя на българската делегация към групата на Европейската народна партия Мария Габриел кметовете имаха възможността да се запознаят с работата в парламентарните комисии на ЕП. Дискутиран бе и процесът на приемане на европейско законодателство в сферите: миграция, енергетика, международна търговия, визова политика, дигитален пазар и др.

Ръководителят на българката делегация към групата на ЕНП Мария Габриел коментира визовата политика на ЕС и подчерта необходимостта от спазване на всички критерии, за да бъдат премахнати визите за граждани на трети страни.

Андрей Ковачев и Емил Радев също засегнаха темата за визите и по-конкретно визите за български граждани за САЩ и Канада. Двамата евродепутати обясниха, че в момента текат преговори между Европейската комисия, САЩ и Канада по отношение на възможностите за отпадане на визовия режим за българи и отбелязаха силната подкрепа в Европейския парламент за визова реципрочност с трансатлантическите партньори. Не на последно място Емил Радев посочи положителните стъпки, предприети от канадското правителство, за облекчаване на режима за българи.

Акцент в разговорите бе и Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции, което в момента се преговаря между САЩ и Европейския съюз. Евродепутатите от ГЕРБ единодушно гарантираха, че ГМО продукти, животни с хормони и месо, обработвано с хлор, няма да получат достъп до европейския пазар вследствие на споразумението. Владимир Уручев обясни, че продължават преговорите по особено важната за българските винопроизводители част относно географските обозначения. Освен това, той обсъди с кметовете енергийната политика на Европейския съюз, идеята за създаване на единен енергиен пазар и воденето на преговори за енергийните доставки от Европейската комисия – важна тема за България.

Ева Паунова подчерта необходимостта от развитие на предприемачеството и даде за пример България като държава, която успешно усвоява средства по т. нар. инвестиционен план Юнкер с фокус върху малките и средни предприятия.

В заключение гостите благодариха на българските евродепутати за оказваната през годините подкрепа и сътрудничество.