Катаджиите в акция за опазване на децата
Катаджиите в акция за опазване на децата / netinfo
Едно дете е загинало, а други 25 малчугани са били ранени при станалите 23 тежки пътно-транспортни инциденти през миналогодишната лятна ваканция във Варна. Това съобщи инспектор Драгомир Ганчев, началник отдел “Пътен контрол” към КАТ в морската столица.

От ранените деца 13 са били пътници в автомобил, 8 - пешеходци, а 4 – велосипедисти, уточни инспектор Ганчев.

За намаляване броя на децата, пострадали в катастрофи, от 1 юни КАТ стартира традиционната акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”. Служителите на реда ще засилят контрола около училищата в морската столица, които се намират в близост до основните пътни артерии на града.

Преди края на ваканцията съвместна комисия с представители на “Пътна полиция” и Общината ще извърши обход на районите на детските градини и учебните заведения и ще набележи необходимите мерки за подобряване на вертикалната и хоризонтална пътна сигнализация в посочените райони, а в последствие ще следи за тяхното изпълнение.

Анализът на КАТ показва, че при 97 % от инцидентите на пътя са виновни водачите, а при 3% вина имат пешеходците. От началото на година варненските катаджии са глобили за неправилно пресичане общо 60 пешеходци, разкри още инспектор Ганчев и посъветва варненци да използват подлезите.