Кандидатите за кмет на Варна се вричат в политическа почтеност в офиса на Дарик
Кандидатите за кмет на Варна се вричат в политическа почтеност в офиса на Дарик / снимка: Дарик Варна

Къщата-паметник на културата - новият дом на Дарик радио Варна, ще запише още едно събитие в 147-годишната си история. В 11 часа днес тя ще посрещне кандидатите за кмет на морския град. 16-те претенденти са поканени публично да подпишат Споразумение за политическа почтеност и толерантност по време на предизборната кампания.

Инициатор на срещата е Движение за национално единство и спасение (ДНЕС), което призовава политиците публично да изразят отношението си към порочните изборни практики като купуване на гласове, неясно финансиране, оказване на натиск върху избирателите. Движението настоява също кандидатите за кметския пост да поемат ясни ангажименти за политическа почтеност и открит диалог с хората, които ги избират. 

Дарик радио на свой ред ще бъде гарант за обективност в отразяването, както и ще следи спазва ли се споразумението от кандидатите.

В салона, в който варненските политици ще положат подписите си, през далечната 1867 година е бил организиран първият във Варна благотворителен бал. През 1878 г., при освобождението на града от турско робство, щабът на Руската армия избира именно тази къща, за да координира действията си. През годините величествената сграда е изпълнявала функциите на девическа гимназия, военноморско училище, пансион за глухонеми, училище за слепи и детска градина.