Кандидат-депутатът Иван Славков остава в ареста
Кандидат-депутатът Иван Славков остава в ареста / снимка: архив Днес +

Варненският окръжен съд отказа да измени в по-лека мярката „задържане под стража” на общинския съветник Иван Славков и остави на прокуратурата да решава дали да го пусне от ареста заради кандидатурата му за депутат в Сливен.

Пред съда защитата на Славков представи аргументите, че досъдебното производство за организиране на въоръжена група от клиента им, вече е приключило и той няма как да попречи на разследването и събирането на доказателства. Включването му в листата на „Обединение на българските патриоти” пък му осигурявало имунитет и всички производства срещу него трябвало да бъдат спрени. Адвокатите на бившия президент на „Спартак” Варна настояха той бъде пуснат на свобода и да не му бъде налагана никаква мярка по време на предизборната кампания, посочвайки като пример решението на Софийски градски съд за Александър Томов. Защитникът на Славков Бранимир Балачев обвини прокуратурата в отказ от правораздаване, тъй като още не е дала становище по подадената в понеделник следобяд молба клиентът му да излезе от ареста заради участието в изборите.

От прокуратурата заявиха, че удостоверението на Славков от избирателната комисия в Сливен отклонява вниманието от същността на процеса. Според тях, ако общинският съветник е на свобода, може да се укрие и да окаже натиск върху свидетели. Обвинителите представиха протокол от разпит на свидетел срещу Славков, който е бил пребит. От одобрените 15 споразумения с подсъдими по „мегадознанието” за престъпна група, ръководена от Славков, пък можело да се направи извод за вината му. И министър-председателят да беше посочен като организатор, тези хора пак щяха да подпишат споразуменията, отговори на магистратите Иван Славков. Пред съда той нарече „долни наркомани” двама от свидетелите срещу него – Свелин Иванов и Гюнай Шукри. 

Варненският общински съветник от ДПС Иван Славов, който е в ареста от октомври миналата година, е регистриран за кандидат-депутат в Сливен. Той е на четвърто място в листата на „Обединение на българските патриоти”. Преди седмици партията издигна на водач на варненската си листа обвиняемият по същото „ мегадознание” Веселин Данов. Той обаче няма да участва на изборите, след като заедно със сина си подписаха споразумения с прокуратурата за ефективни присъди.