Камери дебнат гроба на митрополит Кирил
Камери дебнат гроба на митрополит Кирил / Топновини Варна

Митрополитската алея на централния гробищен парк във Варна е поставена под денонощно видеонаблюдение, при това без каквото и да било предупреждение, информира Topnovini.bg. Камера е монтирана върху пътен знак точно срещу гроба на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Така опечалени роднини, приятели и познати на архиерея, отишли до последния му дом, се оказват шпионирани без тяхно знание и съгласие.

"Да поставиш камера на гроб, и то на духовник, си е чисто кощунство", коментира местен свещеник, пожелал анонимност.  Иначе примери за поставени под постоянно наблюдение гробници в България има – на убити наркобосове, олигарси и други подобни,  чиито близки с основание се опасяват, че някой може да поругае паметта им. В случая обаче става въпрос за митрополитска алея, където лежат тленните останки на висши духовници, а не на мутри.

Потърсени за коментар, от полицията обяснили, че в големите градове камерите са най-доброто средство за охрана и за превенция на престъпността, както и че не виждат нищо нередно подобни устройства да бъдат монтирани в гробищния парк, който е обществено място. А управителят на общинското предприятие „Обреди” Любчо Любчев заявил, че нямал нищо общо с камерите. „Те са в изпълнение на проект на Варненската и Великопреславска митрополия. Митрополит Йоан възложи на една фирма да ги монтира и дори не знам колко са на брой”, признал управителят на фирмата, която би трябвало да стопанисва гробищния парк.

Колегите от информационния сайт Topnovini.bg ще отнесат казуса с камерите до прокуратурата.