“Калигула” открива новия театрален сезон край морето
“Калигула” открива новия театрален сезон край морето / netinfo
С премиера на спектакъла “Калигула” от 19 часа тази вечер в Драматичен театър “Стоян Бъчваров” ще бъде открит новият, 87-и поред, сезон на варненския театър. Постановката е на режисьора Явор Гърдев, по произведението на Албер Камю.

До края на септември театър “Стоян Бъчваров” ще предложи на варненци още два спектакъла на основна сцена. Първият е посветен на 60-годишнината на актьора Георги Велчовски, който подготвя микс от любими свои роли на варненска сцена. На 30 септември ще се играе и постановката на Десислава Боева “Ромео и Жулиета” по Шекспир.

Новият театрален сезон в морската столица започва ден преди началото на сезона в Държавен куклен театър Варна. В сряда от 19 часа там ще се играе представлението за възрастни на Теди Москов “Красотата спи”. Заглавието е парафраза на “Спящата красавица” на Шарл Перо – “Красотата спи”

Варненската опера също ще открие сезона утре с операта „Трубадур” по Верди. Два дни по-късно – на 19 септември, на сцена излиза „Аида”. И двете представления ще бъдат дирижирани от Христо Игнатов, който е и директор на варненската опера.

На 26 септември в първия си концерт за тази есен Варненската филхармония ще бъде дирижирана от един много млад диригент – 21-годишният Боян Виденов, който вече добре познава оркестъра – това ще бъде неговата трета съвместна изява с варненските филхармоници. Програмата ще бъде изцяло от творби на Брамс.

След този концерт идва един изпълнен с оперетни и оперни спектакли октомврийски афиш, сред който ярко се откроява голямото завръщане след едногодишно отсъствие на най-гледания варненски спектакъл в последните години – „Българи от старо време” по повестта на класика Любен Каравелов. Фаворитът на публиката ще зарадва зрителите на 8 октомври, когато под диригентството на Станислав Ушев жизнерадостната българска оперета по музика на Асен Карастоянов отново ще представи колоритните типажи от националното ни Възраждане. Режисьорът на спектакъла Николай Априлов дава възможност за пълнокръвна изява на ярките комици Стефан Рядков (Дядо Либен) и и Руслан Мъйнов (Хаджи Генчо).