театър Стоян Бъчваров Варна
театър Стоян Бъчваров Варна / www.dramavarna.com/
Десетки актуални постановки ще може да види публиката на театралния фестивал „Варненско лято“, който ще се проведе от 1 до 11 юни в морската столица. По традицията програмата е разделена в четири модула – българска и международна селекция, шоукейс и паралелна програма.

Албена театър Българска армия
netinfo

26-то издание на феста ще бъде открито с постановката "Албена" на театър "Българска армия". 

Танцът Делхи Народен театър Иван Вазов
Танцът Делхи; www.viafest.org

Народният театър „Иван Вазов” ще гостува с „Танцът Делхи”, чийто режисьор Галин Стоев беше отличен с „Икар”. Спектакълът спечели и още 3 награди, сред които и за водеща женска роля на Радина Кърджилова

Захари Бахаров
Захари Бахаров

Носителят на „Икар” за мъжка роля Захари Бахаров две вечери ще играе моноспектакъла „Чамкория” по романа на Милен Русков. 

Плакатът на "Хенри IV" на Васил Абаджиев
netinfo

Варненският театър „Стоян Бъчваров” ще представи в рамките на фестивала „Хенри IV“ на режисьорката Лилия Абаджиева.

Редки тъпанари

Част от българската селекция са още "Редки тъпанари" на режисора Теди Москов, „Идиот” и „Бесове” на театрална работилница „Сфумато”, „Петел” на младежки театър „Николай Бинев”, „Приятно ми е, Ива” на Театър 199, „Палачи” на театър „София”, „Момчето от последния чин” на Пловдивския театър, „12-те гневни” на театър „Възраждане” и „Кралят Елен” на театър „Азарян”.

Акцентите в междунарната програма са прожекциите на постановката "Три сестри" на руския режисьор Тимофей Кулябин” и „Хелда Гаглер” на Националния театър в Лондон. 

Тазгодишното издание е далеч от стереотипите, подчерта артистичният директор на фестивала Цветана Манева. "Баналните, комерсиалните и агресивните неща сме ги оставали на телевизиите, които се борят за рейтинги", добави още тя.  

Билетите за всички постановки се продават от днес. Спектаклите ще бъдат представени на Основна сцена и сцена "Филиал" на Драматичния театър, в Кукления театър, в Градската художествена галерия и галерия "Графит", Археологическия музей.

Цялата програмата на фестивала може да видите ТУК