Излезе книгата на Тинко Трифонов за ветроходството
Излезе книгата на Тинко Трифонов за ветроходството / netinfo
„За ветроходството - записки по наши и чужди морета“ се казва книгата на Тинко Трифонов. Тя е първи опит да се представи библиографски творчеството му като журналист, публицист, преводач и морски историк.

Година след като си отиде от белия свят, морското перо е във вълните на паметта на добрите приятели, споделя Петър Тодоров от издателство „Морски свят“. Книгата е отпечатана със съдействието на община Варна и „ЕЛС” АД и подкрепата на Атанас Панайотов, Борислав Гуцанов, Иван Алексиев, Милан Асадуров и Кольо Дуков.

Непълната библиографска справка за авторството и преводаческата дейност на Тинко обхваща 20 страници. Пътят му по сушата минава през „Народно дело“, „Черноморие“, „Черно море“, списанието „Корабостроене и корабоплаване“, първите стъпки на „Морски свят“, където през 1992 г. е и главен редактор, „Морски вестник“ и др. Пише „Самотните рицари на океана“ и е съставител и редактор на недовършената книга на кап. Георги Георгиев „Околосветското плаване на „Кор Кароли“ /издадена през 1982 г./. Превел е от английски над 80 книги и неизброим обем материали от периодичния печат.

„За ветроходството“, автор Тинко Трифонов, издание на „Морски свят“- Варна, 2008 г., ще бъде представена на варненската общественост в периода 2- 9 юни.

Съставител и редактор е Петър Тодоров. Заключителните думи - „Споделена с приятели тъга по Тинко“, са на Милан Асадуров. Снимките на първа и четвърта корица - на Росен Донев. Публикувани са и фотографии от личния архив на Тинко, списанията „Морски свят“, „Корабостроене и корабоплаване“, „Морски вестник“ и алманах „Фар“.