Искат със СРС-та да разкриват търговия с гласове

Искат със СРС-та да разкриват търговия с гласове
Искат със СРС-та да разкриват търговия с гласове / Sofia Photo Agency, архив

Да се използват специални разузнавателни средства при разследване на купуване на гласове е идея, която ГЕРБ ще предложи да залегне в новия Изборен кодекс. Това коментира варненският депутат от управляващата партия и член на правната комисия Емил Радев. Според него би трябвало да се коригира наказанието за търговия с вот като се въведе минимален праг от 1 година. До момента за подобно престъпление законът е предвиждал 6 години затвор, но без да има долна граница. Така повечето присъди за купуване на гласове са условни, посочи Радев.

До момента има 6 проекта за Изборен кодекс, които трябва да бъдат разгледани. ГЕРБ ще предложи още дейността на Централната избирателна комисия да стане публично достояние, а броят на застъпниците да бъде по един за всяка избирателна секция.

Законът за гробищата и гробищните паркове е част от целите за депутата и член на комисията по култура Даниела Петрова. Тя разкри, че скоро се очаква да се реши проблемът с високите нива на звука на телевизионните рекрами. Като варненски приоритет тя посочи ремонта на театъра, който се очаква да приключи до края на ноември и благоустрояването на района на Българо-руския паметник.

За Лилия Христова – член на образователната комисия, акцент в работата са Законът за младежта и този за предучилищното и училищно образование.

Варненският народен представител от ГЕРБ и член на транспортната комисия Димитър Атанасов посочи като своя заслуга участието си в изработването на Закона за туризма. Той разкри, че смята да предложи 10 процента от концесионните такси да се дават целево за охрана на плажовете, които не са отдадени на концесия.

От името на депутата д-р Красимир Петров новият административен секретар на ГЕРБ във Варненско Павел Христов обяви, че успех за морската столица е връщането на земята на болница „Св. Анна”, за която се водеха редица спорове, както и доставката на нов скенер за лечебното заведение.

Като нов секретар на партията Христов се е запознал със състоянието, в което се намират редиците на ГЕРБ в областта и увери, че то е добро и стабилно. Като прироритет в дейността си той посочи ускоряване на комуникацията по райони, както и изнасянето и решаването на актуални проблеми.