Инвалиди потърсиха помощ от областния
Инвалиди потърсиха помощ от областния / Областна администрация Варна

Съдействие за решаването на няколко основни проблеми поиска ръководството на Дружеството на инвалидите във Варна на среща с областния управител Данчо Симеонов. Това са използването на знака за „Достъпност” и „Карта за достъпност”, осигуряването на достъпна среда и транспорт за всички и във всички части на Варненска област. Причината за срещата и поисканото съдействие е незнанието и безотговорността, според членовете на дружеството, които водят до неспазване и нарушение на закони, правилници и разпоредби, даващи облекчения на хората с увреждания.

На срещата с областния управител ръководството на Дружеството на инвалидите настоя за налагане на унифицирания Знак за „Достъп” на територията на Варненска област като се спазват неговият размер, цвят и недопускането на надписи върху него; чувствително подобряване на архитектурната среда за инвалидите в града и областта, възможността те сами да избират вида транспорт според своите възможности и предпочитания за придвижване.

Данчо Симеонов пое ангажимент да запознае кметове на общини от Варненска област с исканията на Дружеството на инвалидите и да съдейства знакът на инвалидите да се постави на подходящи места в държавни и общински учреждения в цялата област. По данни на Дружеството на инвалидите броят им в община Варна е около 50 000, а на територията на Варненска област - над 75 000 души.