Инспектори гледат под лупа заведенията по морето
Инспектори гледат под лупа заведенията по морето / Дарик Варна, архив

Заведенията по морето ще бъдат гледани под лупа. 34 инспектори от цяла България ще помагат на колегите си в областите Варна, Добрич и Бургас. Разпределени в 15 екипа проверяват хотели и ресторанти от Дуранкулак до Бургас. Вече паднаха и първите жертви на инспекциите, предаде Нова телевизия

Оказва се, че категоризацията е най-важното условие, за да работи един обект. Инспекторите използват и въведените преди месец чек-листи, особено при проверка на хотели от висока категория.

Работата на инспекторите това лято е дала първи сериозни резултати - затворени са четири заведения, а собствениците им са глобени с от 1000 до 10 000 лева.

Това лято обаче туристите не могат да се оплакват във временни приемни. Причината - няма пари за разкриването им. Броят на проверките също е намален.

От началото на сезона до момента по цялото Българско Черноморие са направени едва 1700 проверки от инспекторите на комисията, докато през миналата година само в Бургаски регион броят на проверените обекти е над 2100.

Според инспекторите малкият брой проверки не влияе върху качеството на предлаганите услуги. Освен това, в областните центрове работят постоянни приемни, в които недоволните туристи могат да подават сигнали.