И протестиращи варненци обжалват отстраняването на Христо Бозов
И протестиращи варненци обжалват отстраняването на Христо Бозов / Дарик Варна
И протестиращи варненци обжалват отстраняването на Христо Бозов
63832
И протестиращи варненци обжалват отстраняването на Христо Бозов
  • И протестиращи варненци обжалват отстраняването на Христо Бозов

Жалба срещу отстраняването на доц. Христо Бозов са подали протестиращи варненци от т.нар. Отворен обществен съвет. Освен до Районната прокуратура във Варна те са адресирали документа и до областния управител, който има право да се произнесе по законността на взетото на общинска сесия решение. 

„Категорично сме против начина, по който доц. Бозов беше отстранен – неправомерно и в нарушение на закона. Това беше игра на общинските съветници. Понеже нещата не се случваха по начина, по който те очакваха, т.е. да им играе по свирката – те го отстраниха“, заяви Иван Захариев от гражданското обединение, което от самото началото на протестите през февруари поддържаше твърда линия срещу ГЕРБ.

Според протестиращите варненци процедурата по смяната на Христо Бозов е била пълен фарс и напълно опорочена. „Доста време нямаше кворум. Търсеха общински съветници, за да осигурят необходимия брой съветници. След като го намериха, три пъти гласуваха по предложението за отстраняването на доц. Бозов, въпреки гласните ни протести“, коментира Пламен Костадинов, според когото няма логика Христо Бозов да бъде отстранен само месец след като му е било гласувано единодушно доверие.

От отворения Обществен съвет тълкуват смяната с наближаващите парламентарни и по-късно кметски избори. Техните очаквания са за манипулации на изборните резултати. „Освен подмяна на вота ще има и безпрепятствена покупко-продажба на гласове. В момента във Варна един глас върви между 50 и 200 лева, като търговия има не само в ромските махали и крайните квартали“, добави Захариев.

Членовете на гражданската организация все още не са решили дали ще подкрепят евентуалната кандидатура на Христо Бозов за кмет на Варна. „След като станат ясни всички кандидати, едва тогава ще вземем решение“, обяви на свой ред Станчо Тодоров.

От Обществения съвет обявиха, че са внесли още една жалба срещу действията на местния парламент. „Атакувахме в съда отказа на Общинския съвет да гласува внесената от нас подписка за оставката на общинските съветници. Подписите си в документа бяха поставили 3160 души. Бяха спазени и всички процедури“, изтъкна Кънчо Бонев и добави, че вече  има образувано дело в  в Административния съд.

Част от изказванията на Иван Захариев, Пламен Костадинов, Кънчо Бонев, Деян Недялков, Станчо Тодоров и Атанас Янчев можете да чуете в прикачения звуков файл.