/ netinfo
В десницата има много председатели, но лидери няма
ГЕРБ спечели изборите заради положителното излъчване към обществото, а десните се провалиха, тъй като не можаха да преодолеят вътрешните си разногласия. Това мнение изрази във варненския ефир на Дарик бившият кмет на морската столица Христо Кирчев.

„Хората гласуват доверие на политически сили, които са в добро структурно състояние и избягват скандалите. Затова ГЕРБ измести всички в дясното. Не може по време на избори цялата емоционалност на вътрешно триене да се излъчва към обществото. Аз харесвам Радан. Това са хора, които се борят за десните позиции, но са малцинство. Проблемът е, че не се създаде силна средна класа. Хората са потънали в проблеми и не се интересуват кога ще настане промяна в съдебната система например. Затова трябва да им се обясни, че някои неща изискват време“, коментира Кирчев, който нарече ДСБ „партийка от сталинистки тип“. Според него дясното се крепи повече на „негативна емоционалност“ заради комунистическото минало, отколкото на осмислена дясна политика.

„Тези десни хора ще трябва да осмислят поведението си. Спрете да говорите за далечното бъдеще, обяснете, че реформите искат време, изисква се мнозинство, с което вие няма да разполагате скоро“, призова бившият варненски кмет, според когото обединение на десните в този им вид е немислимо.

„Една част от дясното иска да ползва властта, други искат меко присъствие в дясното пространство, за да не си отварят грижи. Хората обаче не обичат резките движения. Това Борисов го усети и омекоти топката. Почна да търси консенсус с обществото, да се държи нормално. Докато нашите лидери смятат, че светът се върти около тях. Десницата има много председатели, лидери няма“, смята Кирчев.

По негови думи големите победители от изборите са ГЕРБ и БСП. Тази на Бойко Борисов обаче е „пирова победа“, тъй като ще му се наложи да състави правителство с неудобни партийни формации, е мнението на Христо Кирчев.

„Патриотите показват по-скоро национализъм и омраза към другите, отколкото демокрация. Ще създават неудобства на Борисов. БСП беше в разпад, но намери начин да се освободи от старите лица и олигархията. Корнелия Нинова е хитра, комбинативна и успя да увеличи електоралната мощ на партията. Негативното е, че се държи арогантно като за жена, трябва да има по-мек тон“, коментира бившият кмет на Варна. Според него коз за БСП е и външната политика на партията, ориентирана към Русия.

Кирчев нарече Веселин Марешки „Барон Мюнхаузен“, тъй като „иска сам да се хване за косата и да се изтръгне до министър-председателското място“.

„Марешки иска да е във властта и го демонстрира, но така минава в комедийната страна на своите въжделения. Борисов ще има разправии, ако се коалира с него“, добави Кирчев.

Според него ГЕРБ ще опита да направи правителство и няма да върне мандата на БСП, но парламентът ще работи в трудно време и едва ли ще изкара 4-годишен мандат.