Хотелиерите готови да протестират пред МЗ
Хотелиерите готови да протестират пред МЗ / netinfo
Хотелиерите от цялата страна демонстрираха категорична солидарност към колегите си от курортните комплекси. Това показва експресно проучване, направено от Националния хотелиерски мениджмънт клуб (НХМК) по повод искането на Министерството на здравеопазването туристическият бизнес да участва във финансирането на медицинското обслужване.

Логично бе да се предвиди резултатът от експресното изследване. Инициирахме проучването, за да имаме думата на хотелиерите черно на бяло и у никой държавен администратор да не остане и капка съмнение каква е нагласата на бизнеса, коментира Илиян Иванов, председател на НХМК.

Организацията се е консултирала с ХОТРЕК (Европейската хотелиерска асоциация в Брюксел) и е констатирала, че България трябва да синхронизира нормативната си уредба за приемане на европейска здравноосигурителна карта за гражданите от ЕС, пътуващи извън своето местоживеене.

На срещата с министър Гайдарски, която ще се проведе в четвъртък в Министерство на здравеопазването, Илиян Иванов ще връчи нормативния акт на Европейската комисия от 17 февруари 2003 г., която регламентира въвеждането на единна европейска здравноосигурителна карта, както и регулация, която урежда прилагането на схемите за социално осигуряване на наетите, на самонаетите и членовете на техните семейства, пътуващи на територията на ЕС.

Ако бъде приета проектонаредба, задължаваща хотелиерите да финансират изграждането, оборудването и издръжката на здравните центрове, тя ще бъде незаконна, тъй като не е предвидена в Закона за здравеопазването, т.е. няма да има правна тежест. Готови сме да водим цивилизован диалог с държавата и да намерим адекватно решение с министър Гайдарски. Ако обаче държавните администратори продължат да злоупотребяват с търпението на бизнеса, сме готови и ви уверявам, че разполагаме с всички инструменти, да организираме протест пред парламента, заяви Иванов.