Говорещите автобуси замлъкнаха
Говорещите автобуси замлъкнаха / Sofia Photo Aгency, архив

Гласовите устройства за незрящи, които са монтирани в градския транспорт, в момента не вършат работа. Причината е отказът на автобусните водачи да обслужват устройствата, съобщи за Дарик Веселина Стоилова, омбудсман на хората с увреждания във Варна.

„Не можахме да накараме шофьорите да записват номерата на линията. И по този начин системата в момента не функционира", обясни Стоилова.

Уникалната система, разработена от Техническия университет, беше внедрена в местния градски транспорт преди няколко години. Рейсовете и тролеите бяха снабдени с гласови устройства, които на всяка спирка съобщават кой номер е превозното средство и по каква линия се движи. Съобщаването става след натискане на дистанционно устройство от чакащия на спирката. Около 1000 дистанционни бяха раздадени на хора с увреждания, а за въвеждане на системата Общината плати няколко десетки хиляди левове.

Около 17 000 са хората с увреждания във Варна. Около 1200 от тях са деца с трайни увреждания, посочи Веселина Стоилова. Освен специализиран омбудсман, тя е и главен експерт "Социална рехабилитация и интеграция на зрително затруднени хора" в общината.

Околната среда във Варна е изключително неблагоприятна за хората с увреждания.
Проблем са и тротоарите, който на много места са неравни, много са изпочупените плочки, отбеляза Стоилова.

Заради недостъпен тротоар наскоро инцидент във Варна претърпя ексдепутатът Деница Димитрова. В опит да избегне една от колите, с инвалидната количка, към която от години е прикована, тя паднала в улична дупка. Инцидентът станал на ул."Евлоги Георгиев" в кв. Левски.

„Беше много неприятна ситуация. Нямаше никой наоколо. И добре че беше кучето, което ми помогна да стана", сподели Димитрова пред Дарик.

Повечето ремонти, които вървят по варненските улици, не са съобразени с правилата за достъпност на хора със специфични нужди, забелязала е варненката.
„И там, където е било достъпно, вече не е. Което е голяма грехота", смята Димитрова.

Като пример за недостъпна средя ексдепутът посочи сградата на Бюрото по труда на ул."Шипка", където липсват подходи за инвалиди. „През последните 1-2 години като че ли спря да се работи по подобряване на архитектурната среда, може би под натиска и на кризата", сподели още Деница Димитрова.

Днешният 3 декември е Международен ден на хората с увреждания. Отбелязва се от 20 години. Това е ден за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания. Целта е да се подпомогне дискусията за свободния и независим живот на хората с увреждания и тяхното пълноправно участие в обществото.