Готова е административната карта и на Прибой
Готова е административната карта и на Прибой / netinfo

"Прибой" е третото селищно образувание на територията на район "Аспарухово" с одобрена административна карта, съобщиха от районното кметство. Номерирани са 1200 имота, разположени на 50 улици. Картата е разработена от служители на администрацията, а не от външни фирми, за да се спестят общински средства, коментира кметът на района Йордан Николов.

Досега такива карти имаха местностите "Ракитника", а от около три месеца и "Зеленика". Само в тези две селищни образувания има над 2300 имота. Повече от 1200 имота имат варненци и в "Прибой". Липсата на административни карти за тези местности създава редица неудобства за собствениците, които на практика нямат ясни адреси, коментира районният кмет. Досега някои от хората ползваха за обозначаване номера на парцела си, а повечето избягваха изобщо да се регистрират.

Административната карта на "Прибой", както и тази на "Зеленика", е разработена изцяло от служители на Дирекция „Устройство на територията" в районната администрация, а не от външна фирма, каквато обикновено е практиката.

Предстои общинската администрация да попълни т.нар. формуляри за откриване на административни адреси на всички сгради с Акт 16 и законните сгради и те да бъдат въведени в единната системата ГРАО. След това със съответния документ за собственост или договор за ползване на имота за жилищни нужди варненци, които желаят да променят настоящия си адрес по лична карта, могат да го направят, уточниха от администрацията на "Аспарухово".

Вече е разработена административна карта и за "Боровец", като се очаква тя да бъде разгледана на следващото заседание на Общинския съвет.