Година от оставката на Кирил Йорданов
Година от оставката на Кирил Йорданов / снимка: БГНЕС, aрхив

Точно преди година на 6 март кметът на Варна Кирил Йорданов подаде оставка. Причината за преждевременното му оттегляне бяха масовите граждански протести и самозапалването на Пламен Горанов. Йорданов напусна кметското кресло 3 дни след най-мащабния митинг във Варна и смъртта на младия мъж.

Като мотив за решението си Йорданов обяви, че името му е накърнено и не може да представлява достойно града.

„Нека онези, които ме обвинят, че подавам оставка, се опитат да разберат, че името ми е накърнено тежко и не мога с достойнство да представлявам града ни, отстоявайки интересите на хората и общината, както съм го правил досега. Потресаващите лъжи и обидни квалификации минаха границите на поносимото за мен и семейството ми и близките ми, но това е мое бреме, което ще нося до очистване на името си и назоваване на истинските виновници”, каза в речта си тогава Йорданов.

За Пламен Горанов тогавашният градоначалник каза, че младият мъж е направил „страшна стъпка, към която моралният ангажимент е непреодолим”.

Кирил Йорданов бе кмет на Варна 13 години. През 1999 г. той спечели местните избори със силната подкрепа на БСП. С рамото на ДПС повтори успеха си през 2003 г. и през 2007 г. През 2011 г., подкрепен от ГЕРБ, Йорданов остана на поста си.