/ ДОС
Окръжната прокуратура във Варна изпълнява молба за правна помощ, изпратена от прокуратурата в германския град Аахен по водено там наказателно производство за убийството на Волфхард Ш.. За тежкото криминално деяние на доживотен затвор като извършител бе осъден 42-годишният Андрей Цв. от Варна.

Сега Прокуратурата в Аахен разследва за „убийство, извършено съвместно“ и съпругата на убития – руската гражданка с двойно гражданство Юлия Ш., с която Андрей Цв. имал интимна връзка.  На 9 февруари 2017 г. със заповед на съдия в Аахен тя е била задържана.

Убийството на Волфхард Ш. бе извършено на 4 септември 2015 г. с 52 посечни удара с брадва от Андрей Цв. в стая в хотел „Магнолия“ на Златни пясъци, където германският гражданин бе отседнал  по време на лятната си почивка в България.  

С молбата за правна помощ, уредена от редица документи за взаимопомощ по наказателно-правни въпроси между държавите – членки на ЕС,  се иска съдействие от българските съдебни власти за повторен разпит на свидетели, приобщаване на документи от различни институции с оглед съучастническата дейност в престъплението на Юлия Ш.

Разкриването на жестокото планирано убийство е плод на съвместна работа по линия на международноправното сътрудничество на Окръжната прокуратура във Варна и Прокуратурата в германския град Аахен.