Георги Ковачев: Народен съюз ще остане в опозиция, работим за силен политически център
Георги Ковачев: Народен съюз ще остане в опозиция, работим за силен политически център / Народен съюэ
Георги Ковачев: "Народен съюз" ще остане в опозиция, работим за силен политически център
86918
Георги Ковачев: "Народен съюз" ще остане в опозиция, работим за силен политически център
  • Георги Ковачев: "Народен съюз" ще остане в опозиция, работим за силен политически център

Депутатите от „Народен съюз” няма да оказват помощ на правителството, а ще останат в опозиция, като подкрепят добрите политики. Това заяви в студиото на Дарик варненският народен представител Георги Ковачев, който добави, че заедно с колегите му са имало няколко срещи с премиера Бойко Борисов и с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след излизането на АБВ от управляващата коалиция.

„Имаше разговори за бъдещето на страната, но ГЕРБ не са ни предлагали нищо. Дали е стабилно правителството трябва да каже главната управляваща партия. Те се чувстват стабилни и математически нямат проблеми. Ако страната бъде тласната към предсрочни избори, ще настъпи хаос. Изграждането на силен политически център, каквато е амбицията на „Народен съюз”, не може да стане чрез дестабилизация на страната, коментира Ковачев. Той допусна, че предсрочни парламентарни избори са възможни едва след година, тъй като първо трябва да мине президентският вот.

За него „Народен съюз” има своя номинация, която депутатът определи като „изключително интересна фигура”. Името й обаче щяло да стане ясно на по-късен етап. Ковачев не изключи при формирането на силен политически център да се присъединят АБВ и ВМРО.

Петимата депутати на „Народен съюз”, които са част от групата на БДЦ, ще подкрепят ветото на президента за Изборния кодекс. Ако текстовете останат в този вид, голяма е вероятността да бъдат върнати от Конституционни съд, смята Ковачев. Той се съмнява, че съдът ще одобри и въпросите за референдума на Слави Трифонов, които нарече „популистки”. Заедно с колегите му обаче ги подкрепили, защото зад тях стояли подписите на 700 000 българи.

„Народен съюз” се отнася положително и към инициирано от Веселин Марешки допитване, което предстои да бъде разгледано в парламента.

Варненският общинският съветник Антоан Влаев е избран за областен председател на „Народен съюз” на събрание на регионалната структура през уикенда.  Делегатите се гласували още Георги Георгиев да оглави градската организация в морската столица , а Георги Илиев – гражданското сдружение. На последните местни избори последните двама бяха издигнати от Реформаторския блок като кандидат-кметове съответно на районите „Владислав Варненчик” и „Приморски”.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.