Флашмоб на три места във Варненско заради добива на шистов газ
Флашмоб на три места във Варненско заради добива на шистов газ / Дарик Варна, архив

Флашмоб против добиването на шистов газ ще бъде проведен на три места във Варненско днес. Акции ще има от 10 часа на площада във Ветрино, от 12 часа в центъра на Вълчи дол и от 13:30 часа в центъра на Суворово. Събитието се организира от гражданско сдружение "СИЛА" в подкрепа на жителите на трите населени места и на жителите на останалите шест области, в които се предвижда да започнат проучвания за добив на шистов газ.

Целта е да се насочи общественото внимание и активизират гражданските позиции по отношение на предстоящия добив на шистов газ, да се прекъсне порочната практика на гражданско мълчание и страх, да се от реагира светкавично за проблем, който е пряко свързан с населението на няколко области, с тяхното съществуване, за техните поколения, за почвата, от която се раждат благата, които слагат на масата, за водата, за нелечимите болести, за нарушение на детеродните функции на жените, посочват организаторите.

Според "СИЛА" трябва да се съберат мненията, анализите и прогнозите на специалистите и експертите в тази област и да се сведат до знанието на гражданите така, че след като всички позитиви и негативи са изложени, народът да реши дали иска да живее в екологична чиста среда в хармония с природните закони, дали иска децата да растат здрави и щастливи, дали парите спечелени с пот и труд на челото иска да дава за достоен живот или иска да се самоевтанизира чрез отрови, плащайки от собствения си джоб за химиотерапия и ковчези.

Флашмоб в буквален превод от английски означава „моментна тълпа" или „внезапна тълпа", се посочва в Уикипедия. Представлява предварително запланувана и организирана масова акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място и в продължение на броени минути изпълнява някакво абсурдно действие след което се разотива също така внезапно, все едно нищо не се е случило.