Феноменът 15/15 вкара петима съветници във Варна
Феноменът 15/15 вкара петима съветници във Варна / снимка: Дарик Варна, архив

Феноменът 15/15 вкара петима общински съветници във Варна заради съвпадението на номерата им в листата с тези на партиите им.

Рекордьорът по получени преференции е Иво Иванов, който беше поставен на 40-то място в листата на партия ГЕРБ, участваща на вота с №40 в бюлетината. Той е събрал 2 635 преференции, изпреварвайки дори водача Иван Портних, който е отбелязан от 2 271 избиратели.

Съвпадението 18/18 праща в Общинския съвет праща Стен Лазаров от „Живот за Варна”, чийто номер е бил отбелязан в 558 бюлетини.

Поставеният на 24-то място в листата на „Реформатори и патриоти" (№24 в бюлетината) Кирил Георгиев се придвижва на пето място с 480 преференции.

Деветият в листата на НФСБ, участваща на изборите с №9 в бюлетината, Ганчо Ганчев има 308 преференции. Те са достатъчни да се придвижи на второ място и заедно с водача Димитър Карбов да намери място в следващия Общински съвет.

Един от тримата съветници на Земеделски съюз „Александър Стамболийски” (№6 в бюлетината) ще е шестият в листата Мартин Марков. Отчетените за него преференции са 230.

Голям брой преференции получава и вторият в листата на БСП, на която жребият за изборите отреди  № 2 в бюлетината. 797 души са отбелязали номера на Христо Боев, който обаче за разлика от бъдещите си колеги, беше поставен на избираемо място.