„Фауст” грабна голямата награда от театралния фестивал в Пловдив
„Фауст” грабна голямата награда от театралния фестивал в Пловдив / Явор Ганчев

Варненският театър спечели една от най-престижните награди на международния театрален фестивал в Пловдив „Сцена на кръстопът”. Спектакълът „Фауст” с режисьор Лили Абаджиева стана най-добро представление на голяма сцена.
Престижната награда бе обявена малко след като варненските актьори излязоха пред сградата на театъра, за да протестират срещу управлението на ТМПЦ, както и срещу начина на провеждане на театралната реформа в България.
Спектакълът е бил аплодиран в продължение на 25 минути от пловдивската публика, разказаха за Дарик варненските актьори. 
Спектакълът наистина разтърси хората в залата, споделя пред пловдивския вестник „Марица” театроведът Пенка Калинкова и допълва: „Стоян Радев в ролята на Мефистофел беше брилянтен. Михаил Мутафов за пореден път показа класа и школа в ролята на Фауст. Интересни, модерни и впечатляващи сценографски и режисьорски решения видяхме в представлението. Личеше си, че Абаджиева дълго е мислила и работила върху проекта. Останалото са обяснения, които само биха развалили емоцията след едно такова преживяване.”
Наградата от фестивала „Сцена на кръстопът” идва в много важен момент за варненския театър – в момент, когато самият той е на кръстопът. Вчера варненските актьори изпратиха открито писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, както и до председателя на съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Основният акцент в обръщението е искане на оставката на мениджъра на ТМПЦ (Театрално музикален продуцентски център) Славчо Славов. Сред мотивите за наложителното му отстраняване са: фрапираща некомпетентност и липса на познания и обща култура в сферата на сценичните изкуства; неадекватни и неграмотни медийни изяви, които накърняват имиджа на театъра; вземане на еднолични и обикновено неефикасни и емоционални решения във вреда на дейността на театъра; авторитарни и агресивни, основани на мнителност методи на управление и взаимоотношения, причиняващи напрежение, несигурност и демотивация в екипа на културната институция...