Евродепутат и варненски доктор зад граница помагат на тежко болно варненче
Евродепутат и варненски доктор зад граница помагат на тежко болно варненче / netinfo
7-годишният Божидар Бабев, който страда от детска церебрална парализа, ще бъде опериран в клиника във Вашингтон. Това съобщи евродепутатът Душана Здравкова, поела ангажимент да помогне на тежко болното варненче.

Средствата за шестте животоспасяващи операции ще осигури асоциацията Евроатлантически трансплант алианс. Съдействие за това е оказал д-р Румен Хичев - варненец, който живее и работи в щатската столица.

След като приключи оформянето на документите на Божидар, детето ще може да постъпи в щатска клиника, където ще му бъдат направени поредицата от операции за присаждане на стволови клетки, обеща д-р Хичев в пряка телефонна връзка с евродепутата Здравкова.

Досега Божидар е претърпял една успешна операция. За лечението му са необходими 18 000 лева, които се оказали невъзможни за семейството на момчето. В дните преди Коледа по инициатива на децата от защитените жилища във Варна тръгна кампания, от която досега са събрани над 3 000 лева.

Божидар, който присъства на днешната редовна среща на Душана Здравкова с медиите, демонстрира добро за болестта си състояние. Болното дете ходи на училище в кв.Аспарухово от 2 години. През миналата не е посещавал редовно учебните занятия заради високата телесна температура, която го е мъчила. От 3 седмици Божидар не ходи на училище, защото автобусът, който го води, се е счупил, а и там нямало кой да го придържа, разкри бабата Божанка.

Предстои създаването на общ фонд за децата на Варна, които се нуждаят от скъпо лечение. За идеята обеща да съдейства и един от двамата варненски евродепутати Душана Здравкова.