Емил Радев за „Максуда”: Законът е един за всички, събарянето трябва да продължи
Емил Радев за „Максуда”: Законът е един за всички, събарянето трябва да продължи / eppgroup.eu

Европейският парламент няма отношение към ситуацията в Максуда, защото това касае българските власти, община Варна и прилагането на българските закони, заяви пред Дарик евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в отговор на въпрос за отзвука в Брюксел от събарянето на незаконните постройки във варненската циганска махала „Максуда”.

„Странното е, че ние почваме да делим нарушителите на етнически групи , едва ли не нарушителите от ромски произход са по-привилегировани и ние трябва да им осигурим по-голяма толерантност. Не, законът е един за всички и Европа е наясно с това. Община Варна показа, че не прави разлика между богат и беден, между ром и етнически българин. Няма такава разлика. Тези, които се опитват по някакъв начин да внушат, че има дискриминация и някакво специално отношение към ромите, не са прави. Това го каза и съдът в Страсбург, от който беше поискано спиране на събарянето. Съдът се произнесе, че няма да го спре, затова законосъобразниите процедури в „Максуда” трябва да продължат.

Община Варна не прави разлика между незаконно строителство в Максуда и незаконно строителство в Морската градина например, каза Радев. Той подчерта, че Общината изпълнява своето уредено в закона задължение да премахва незаконните постройки в „Максуда”.

„Така или иначе изпълнени са всички законови процедури. Това, на което винаги са държали ЕК и ЕП, е да има възможност за съдебно обжалване на актове за събаряне. Когато става дума за деца, за хора с двигателни затруднения и други специфични нужди, е да може да им се осигури при нужда подслон и помощ. Всичко това е изпълнено. Заповедите са влезли в сила още преди година, хората са имали време да реагират.”

Много деца бяха настанени в СУПЦ, където за първи път видяха чисти чаршафи и възглавници, припомни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Кой ще поеме отговорност за тези хора, ако утре се срути постройка върху някой от тях, попита риторично Радев.

„Ще запознаем при нужда ЕК и ЕП с реалната ситуация във Варна. Като юрист аз ще разясня на колегите българското законодателство и хода на процедурите, които са абсолютно съобразени с европейското законодателство.”

Радев даде пример с разчистването на гетата във Франция с жандармерия и булдозери, без да бъде даден на хората там никакъв шанс даже да си вземат покъщнината. По думите му, това, което става във Варна, е много по-цивилизовано и на хората е дадена възможност и време да се погрижат за себе си, семействата и вещите си. Той подчерта, че хората в „Максуда” са имали време да входират в Общината молби за жилище, но нито един от тях не го е направил.