Емил Радев: Евродокладът отчита значителен напредък на България
Емил Радев: Евродокладът отчита значителен напредък на България / снимка: ГЕРБ

До края на тази година е възможно мониторинговият механизъм за България от страна на Европейската комисия да отпадне. Това мнение сподели в интервю за Дарик евродепутатът Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ). Варненецът обясни, че в последния доклад на ЕК за напредъка на България от вчера има посочени конкретни препоръки. Ако те бъдат на практика изпълнени, мониторингът ще бъде прекратен.

Излезе докладът за България - вижте какво пише в него

В доклада се отчита огромния напредък на България за изминалите 10 години и впечатляващия напредък на страната ни за последните 2 години. Изискват се обаче още действия, като например изпълнение на Стратегията за борба с корупцията, приета през 2015 г., и приемане на нови правила на НПК, така че да се бори корупцията по високите етажи на властта. Трябва да се направи реформа и на Закона за публичната администрация.

Нужен е и нов Наказателен кодекс, тъй като сега действащият у нас е морално остарял. Според Радев актуализацията се налага и заради изобретателността на престъпниците и корупционните схеми. В Европа навлизат и нови начини и схеми за пране на пари.

„Реформите трябва да ги правим не заради Брюксел, а заради българските граждани. Както знаем, нито една страна не е успяла напълно да се справи с корупцията, но усещането на българите, че тя съществува в обществения ни живот, е много голямо. Това усещане трябва да намалее", отбеляза евродепутатът. Според него връзката чиновник-гражданин може да се скъса с въвеждането на електронното правителство и електронното правосъдие.

Емил Радев изрази надежда служебното правителство да продължи работата по препоръките в последния доклад на ЕК, а служебният премиер да не изкара България от правилния, проевропейски път.

Никъде в европейските директиви и конвенции няма изискване европейските институции или съдът да регулират предизборните кампании в държавите членки, каза още варненският евродепутат в коментар за затворената петиция за агитация на майчин език.

Затвориха петицията за агитация на майчин език

Забрана за агитация на друг език, освен официалния, има в държави като Франция и Белгия. В някои прибалтийски държави дори кандидатите се подлагат на изпит дали знаят съответния език, а в Турция за предизборна агитация на език, различен от официалния, се предвижда 2 години затвор, посочи Емил Радев.

„В Европа искат България да е стабилна. Много е важна страната ни, особено в този момент на засилен мигрантски натиск за Европа", подчерта евродепутатът. По негови наблюдения вълната от мигранти по южната ни граница е намаляла, а една от причините е тежката зима.