Прокуратурата: Докладът на ЕК е реалистичен, с ясно формулирани препоръки
Прокуратурата: Докладът на ЕК е реалистичен, с ясно формулирани препоръки / БГНЕС, архив

Ръководството на прокуратурата приема, че докладът на Европейската комисия е реалистичен и обоснован, с ясно формулирани препоръки, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Достойнство на направения анализ е проявеният комплексен подход, който отчита ролята на всяка от институциите и подчертава потребността от съвместни усилия и конструктивен диалог.

Прочетете какво пише в доклада на ЕК за България?

Обективно е посочено, че "темпът и задълбочеността на реформите" зависят от множество фактори, включително и от адекватно законодателство, посочват от прокуратурата.

Справедливо са оценени като "значителна стъпка напред" измененията на Конституцията през 2015 г. и на Закона за съдебната власт през 2016 г., като е отчетен приносът на Министерство на правосъдието за "тясно сътрудничество с представители на различните професии".

Благодарение на конструктивния подход на министър Екатерина Захариева и нейния екип в кратък срок бяха подготвени ключови за реформата законодателни промени, отбелязват от прокуратурата.

Пълния текст на доклада може да прочетете тук

Оценени са положените, особено в последните години, усилия от прокурорите и следователите за "нарасналия брой нови следствени дела и дела, внесени в съд" за корупционни престъпления, както и "трайните резултати", постигнати от специализираната прокуратура, се посочва в съобщението.

Коректен е изводът, че "продължаващата липса" на убедителни резултати, независимо от предприетите вътрешно-организационни и законодателни мерки за подобряване ефективността на прокуратурата, се дължи на "всички съответни институции в различните етапи на наказателното производство", отбелязват от държавното обвинение.