Е.ОН скочиха срещу разпределението на печалбата от новите цени на тока
Е.ОН скочиха срещу разпределението на печалбата от новите цени на тока / netinfo
Е.ОН ще обжалва в съда последното повишение на цената на електроенергията. Това заяви Манфред Пааш, председател на Управителния съвет на Е.ОН България. Според ръководството на дружеството, което снабдява с електроенергия Североизточна България, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да преразгледа разпределението на повишението от 17,46%, гласувано в края на юни.

Не искаме нови цени на електроенергията, а справедливо разпределение на последното повишение, уточни Пааш. След последното решение на ДКЕВР, Е.ОН ще получава едва 4,89 % от сегашното увеличение на тока. Останалите над 95 на сто ще отиват при НЕК и производителите, Според шефа на Е.ОН България, справедливо би било трите страни - Е.ОН, НЕК и производителите, да си поделят по 1/3 от повишението.

Действително реалното увеличение за Е.ОН е малко над 1% на година или 3% за последните 3 години, откакто снабдява с ток българските си абонати. През това време обаче увеличението на цената на електроенергията през последните 3 години е било в рамките на 40%. Това неравностойно увеличение между участниците на пазара показва ясно несправедливо отношение спрямо Е.ОН България, смятат от ръководството на дружеството.

В интерес на нашите клиенти ще е да поставим този въпрос в съда, коментира Пааш. В противен случай бюджетът на Е.ОН за подобряване на електроразпределителната мрежа ще бъде орязан значително, като реалните оперативни разходи на дружеството ще бъдат съкратени с 80 млн лева. Това застрашава надеждността на електроснабдяването и осигуряването на висококачествено обслужване на клиентите.

Ситуацията е същата при другите две компании, които стопанисват електропреносните мрежи в страната – ЧЕЗ и EVN. В същото време има още много да се желае от електропреносната мрежа в страната, коментира още председателят на Управителния съвет на Е.ОН България.