Държавата ще строи улици до обградени от частни земи плажове
Държавата ще строи улици до обградени от частни земи плажове / Дарик Варна

Държавата ще отчуждава земи и ще строи улици около черноморските ни плажове, до които няма свободен достъп, тъй като са обградени само от частни земи. Това обмислят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С измененията в Закона за устройството на черноморското крайбрежие плажните дюни пък отново ще бъдат вкарани в територията на плажовете и така пак ще станат държавна собственост, обяви заместник-регионалният министър Екатерина Захариева. Основната цел на готвените промени е да се осигури по-добро стопанисване на плажовете, както и свободен достъп на хората до тях.

По Черноморието ни има 25 плажа, до които няма свободен достъп, тъй като са обградени от частни земи, върху които най-често са построени хотели и хотелски комплекси, обясни заместник-министър Захариева. Когато държавата е реституирала къмпинги и курортни комплекси не се е погрижила за това да осигури достъп до собствения си имот. Тази липса на политика ще коства пари на българския донъкоплатец. Първо сме реституирали и приватизирали, сега ще трябва да отчуждаваме частните земи за улици.

Стъпки в тази посока са вече направени за къмпинг Градина. Предстоят действия за осигуряването на достъп и до други плажове, сред които Русалка, къмпинг Ахелой и къмпинг Делфин.

В измененията на закона ще залегне зонирането на плажовете, както и връщането на дюните в територията им. „Независимо че за тях няма да се събира концесионно възнаграждение, поне ще бъде ясна отговорността и задължението за този, който трябва да ги съхрани и ще бъде ясно, че няма някак си между другото собствеността да се трансформира да стане частна и да се появят хотели върху нея", обясни зам.-министърът.

С промените в закона се обмисля да има достъп на външни хора до затворените плажове на хотелските комплекси, както и да се осигури безплатен достъп до чадъри и водно спасително обслужване на някои плажове. По думите на Захариева до края на ноември предложенията трябва да бъдат внесени за разглеждане в Министерския съвет.