Държавата отново иска вдигане на капитала й в МБАЛ Св. Анна
Държавата отново иска вдигане на капитала й в МБАЛ Св. Анна / Дарик Варна, архив

За пореден път държавата ще поиска увеличение на своя капитал в МБАЛ „Св. Анна“ за сметка на общинското участие. Това стана ясно по време на днешното заседание на общинската комисия по собственост и стопанство. Предложението ще бъде разгледано и гласувано на предстоящото събрание на акционерите на дружеството, което ще се проведе в края на месеца. Според искането държавният дял следва да стане 77%, а общинският – 17.3 %.

Подобно разпределение ще позволи на основния акционер да се разпорежда самостоятелно с имуществото на болницата, заяви д-р Ивайло Бояджиев, който е представител на общината в акционерното дружество. Той допълни, че към момента дяловият капитал на общината е 33.6 % и опитът на държавата да го намали е, за да може да оправдае пред държавния бюджет влагането на средства в болницата през последните години, които възлизат на 7 млн. лева. За периода от 5 - 6 години общината също е инвестирала близо 5.7 млн. лева, но средствата са предоставени чрез инвестиционна политика и няма законово право да се използват като основание за вдигане на капитала, стана ясно по време на заседанието.

Бояджиев каза, че на събранието в края на месеца му предстои за осми пореден път да даде гласа си по този въпрос. Той добави, че опитите на държавата за вдигане на дяловия капитал продължават вече три години. 

По време на заседанието д-р Красимир Петров, който е зам. - изпълнителен директор на болницата и е бивш депутат от ГЕРБ заяви, че за да се гарантира бъдещето на болницата и да се спрат апетитите към земята й е най-добре действително да има преразпределение на дяловия капитал. Той обаче да бъде за сметка на по-малките акционери в дружеството, така че дялът на общината да стигне 48 - 49 %, а този на държавата да остане 51 %. За подобно решение е необходимо първо да се извърши оценка на недвижимата собственост, стана ясно от думите на съветниците.

Чрез придобиване на по-голям контрол над собствеността ще могат да се реализират промени като увеличаване на легловия фонд до 800 легла, както и обособяването на всички спешни кабинети в приземния етаж, даде пример д-р Петров.

В крайна сметка съветниците упълномощиха д-р Ивайло Бояджиев да даде отрицателен глас по въпросите за промяна в капитала и устава на дружеството. Те гласуваха още да бъде започната процедура по оценяване на недвижимата собственост на болницата от общинската администрация с оглед на апортирането й.

Заседанието на комисията се проведе в сградата на болница "Св. Анна" по покана на д-р Петров точно по повод въпроса за капиталовото участие. Заседателната зала на здравното заведение се оказа твърде тясна да побере всички, които касае дневния ред. Част от него предвиждаше да бъдат представени отчетите на общинските дружества. Заради липсата на място, което видимо подразни някои от съветниците и останалите присъстващи, гледането на тези точки бе отложено за следващо отделно заседание.