Държавата да определи таван на лихвите по кредитите, иначе бизнесът загива
Държавата да определи таван на лихвите по кредитите, иначе бизнесът загива / netinfo

Държавата да се намеси в отношенията между банките и бизнеса, призова в ефира на Дарик Варна председателят на Областното представителство на Строителната камара в България инж. Валентин Вълев. Лихвите по кредитите трябва да имат таван, а това може да го определи единствено държавата. Според Валентин Вълев разумните граници на лихвения процент са между 6 и 8. По думите му, някои от банките вече се опитват едностранно да променят договорите си с компании, изтеглили кредит, като увеличават лихвения процент. Вълев обясни това с факта, че банките не могат да привлекат евтин чужд ресурс и компенсират със скъп вътрешен, което е много натоварващо за българските компании. В България лихвата вече достига 11%, докато в други европейски държави тя е фиксирана до 5%. Затова на българските фирми им е много по-трудно да оцелеят в условията на финансова криза.

Държавата трябва да инвестира пари в инфраструктурни проекти и да регулира отношенията между бизнеса и банките. В противен случай фирмите може да фалират, предупреди Вълев. Според него строителният бранш у нас в момента не е в добро състояние, тъй като заявките от инвеститори са спаднали. Замразени са големи жилищни и бизнес строежи, засега обаче няма фалирали строителни фирми. “Всяка криза действа оздравяващо, освен ако не умрат всички компании,” обобщи Вълев.

В условия на криза трябва да се помага на бизнеса, тъй като всички хора зависят от него, коментира Вълев във варненското Дарик кафе.

От Камарата на строителите в най-скоро време ще поставят исканията си пред правителството.