Двама задържани заради залетия с киселина активист на „Атака”
Двама задържани заради залетия с киселина активист на „Атака” / netinfo
Двама души са задържани за нападението на активиста на „Атака” Красен Георгиев, който беше залят със сярна киселина пред дома си в Аксаково в края на миналата седмица, обявиха на съвместна пресконференция от варненските полиция и прокуратура. Заподозреният като физически извършител на престъплението е на 24 години с инициали С.Г.И. Около 22:30 часа в петък той потърсил жертвата си в къщата му на улица „Роза” 28. Говорил с майката на Георгиев, която му казала, че синът й спи. 24-годишният мъж настоял тя да го събуди, тъй като имал важен разговор с него. Когато Георгиев се появил, нападателят го залял с киселина и избягал с помощта с автомобил. Задържан е от полицията в събота. Ден по-късно като заподозрян за шофьор на автомобила е арестуван и 34-годишният Ивайло С.Г. Според зам.-директорът на ОДП-Варна комисар Димитър Димитров събраните доказателства са достатъчни, за да се твърди, че това са извършителите.

Задържаните имат множество криминални регистрации. 24-годишният С.Г.И е задържан 12 пъти за грабежи, хулиганство, кражби и разпространение на наркотици. Срещу него има образувани няколко производства. Ивайло С.Г е регистриран за подправяне на документи, кражби, побой и стрелба в крака на жена. Има информация, че е бил и сутеньор. Почеркът на престъплението е типичен за тези среди, заяви комисар Димитров. В момента Ивайло изтърпява наказанието пробация.

Мотивът за нападението все още не е изяснен. Арестуваните не са дали показания, а състоянието на залетия Красен Георгиев не позволява да бъде разпитан. От полицията предполагат, че става въпрос за личен конфликт.

Мерките за неотклонение на двамата задържани ще бъдат гледани днес в Районния съд. Още двама души са били арестувани от полицията за участие в нападението, но по-късно са освободени поради липса на доказателства.

Пострадалият Красен Георгиев продължава да е настанен във Военноморска болница с 25 % изгаряния. Като поръчител на нападението му областният координатор на „Атака” Евгения Александрова заподозря кмета на Аксаково Атанас Стоилов. Според нея Георгиев, който работил 6 години в общината, имал уличаващи документи за градоначалника и бил в тежък конфликт с него. Стоилов опроверга твърденията й и заяви, че не е коректно лична трагедия да се използва за политически цели. След напускането си от община Аксаково Красен Георгиев се занимава с недвижими имоти.