Добромир Джиков: Подготвян бе нескопосан опит за обръщане на мнозинството в Общинския съвет
Добромир Джиков: Подготвян бе нескопосан опит за обръщане на мнозинството в Общинския съвет / Дарик Варна, архив

За вчерашното заседание на Общинския съвет е бил подготвян опит за изкуствено обръщане на мнозинството в местния парламент. Това заяви в предаването на Дарик „Зала Пленарна" общинският съветник Добромир Джиков. Той определи този опит като нескопосан, като предположи, че зад него стои БСП, тъй като техните гласове отишли за кандидат извън тяхната партия.

„Една партия, която е загубила два пъти на избори за последните два месеца и половина във Варна, не би трябвало да има нито моралното право, нито желание да оглавява съвета. Поради тази причина, за да не изпадаме в задкулисни договорки и пазарлъци, нашата група решихме, нищо, че сме трима човека, да имаме кандидатура и ясно да покажем нашия вот", коментира Джиков.

Общинският съветник, избран от гражданската квота с мандатоносител „Българска партия либерали", обясни, че другата причина да бъде издигнат като кандидат за общински председател, е липсата на доверие в политическите партии, което се е видяло и в изминалите кметски избори във Варна.

Доверието в институциите във Варна и особено в Общинския съвет умишлено беше рушено през последните 13 години по така наречения модел „Кирил Йорданов", смята Джиков. „Целенасочено през годините той винаги си е измивал ръцете и е прехвърлял „горещите картофи" в Общинския съвет, което създава впечатление у гражданите, които не са запознати с работата на местното самоуправление, че там са крадците, измамниците и там се вършат най-тъмните дела", изтъкна Джиков.

29 гласа за новия общински председател Иван Луков от ГЕРБ е един много добър резултат, смята съветникът. Според Джиков, с Луков като председател могат да издигат авторитета на местния парламент, с уговорката, че той и останалите от неговата група няма да бъдат съгласни с взети „на тъмно" решения или такива, които да държат баланс в организацията на ГЕРБ-Варна.

Джиков обяви, че заедно с групата на ГЕРБ са предотвратили 4 сделки чрез публично-частно партньорство, чрез които общината е щяла да бъде ощетена с над 4 милиона лева. Става въпрос за сделки за строителство на детски градини, в замяна на което са щели да бъдат дадени апетитни парцели.

Първата задача на новия варненски кмет трябва да бъде „проветряване" на общината. Трябва да се работи в посока отваряне на администрацията, тя да бъде накарана да заработи, включително и с кадрови промени, смята бившият районен кмет на „Владиславово". По думите му трябва да се промени начинът на мислене и стила на работа в администрацията, за да съответства на работохолизма и амбицията на новия градоначалник.

От тримата Ивановци (кмет, областен управител и председател на ОбС - бел. ред.) зависи дали във Варна ще има отново протести през зимата, смята общинарят. Той е убеден, че тримата местни управници-съименици ще тръгнат в една посока и ще намерят общ език.

Добромир Джиков е на мнение, че жалбата на Христо Бозов за касиране на изборите няма основание и колкото по-бързо се произнесе съдът, толкова по-бързо обществото ще се успокои.

По никакъв начин за Варна няма да е полезно да влезе за трети път в избори за една година. Няма и логика преди 2015 г. да има предсрочни местни избори, коментира още общинският съветник.