До дни плащаме по лев за билетче за градски транспорт
До дни плащаме по лев за билетче за градски транспорт / netinfo
С 20 ст. скача цената на билета за градски транспорт във Варна от 15 юли. Вместо досегашните 80 ст. ще заплащаме по 1 лв. за превоз в рамките на града. Промяната се налага заради повишената цена на горивата, която за периода 1 януари – 30 юни е нараснала с 25 процента, обяви кметът Кирил Йорданов.

Стойността на абонаментните месечни карти за вътрешноградски транспорт също ще бъде актуализирана. Вместо 36 лв. за 1 линия, тя ще струва на потребителя 45 лв. Цената от 21 лв. за карта за учащи се запазва, безплатно ще продължат да се возят пенсионерите над 67 г. и хора в неравностойно социално положение. За целта общината ще увеличи субсидиите от 6 млн. на 7,4 млн. лв.

Нови ще бъдат цените на картите за градски превоз за пенсионери под 67 г. До момента те заплащаха 28 лв. за линия, след промяната ще дължат 35. На базата на увеличението на цената за билет за градския транспорт ще бъде актуализирана и тази за превоз до комплексите.

Общинската фирма “Градски транспорт” ще подобри условията за превоз на пътници и ще оптимизира работата си, обеща изпълнителният директор на дружеството Пенчо Пенчев. Предстои газифициране на всички автобуси на фирмата, както и закупуването на 20 нови автомобила. При използването на газ и метан 20 икаруса правят икономии в порядъка на 43 хил. лв. месечно, поясни Пенчев.

В бъдеще предстои да бъде въведено и безкондукторно таксуване на пътниците чрез компютъризирана система и апарати за билети. Стойността на проекта обаче е 1,200 млн. евро, сума, която трудно ще бъде намерена за кратък срок от време, коментират превозвачите.