До 100 бона глоба за фирмата-виновник за ВиК аварията
До 100 бона глоба за фирмата-виновник за ВиК аварията / netinfo
Между 10 и 100 хиляди лева ще е глобата за строителната фирма “Анонс” ООД, причинила снощната авария, заради която няколко варненски квартала са без вода втори ден.

Констативен акт за нарушението е изпратен до РДНСК, съобщиха от Община Варна. Глоба ще има и за фирма “Диалекс” ООД, извършвала строителен надзор на обекта. Размерът на санкцията ще е между 30 и 150 хиляди лева.

При строителни работи на ул.”Атанас Томов” 5 /над Пожарната/ вчера следобед бе прекъснат магистрален водопровод . Без вода са близо 130 хиляди домакинства

Районът на аварията бе отводняван до 4,30 часа тази сутрин. Прекъснатата тръба е с диаметър 1м, посочиха от ВиК Варна.

От водното дружество все още не могат да кажат кога ще бъде пусната водата на голяма част от центъра, кварталите “Христо Ботев” и “Аспарухово”, както и островната част.

От РИОКОЗ издадоха предписание до ВиК за незабавна промивка и дезинфекция на водопроводната мрежа и извършване на съответния лабораторен контрол по отношение качествата на водата след отстраняване на аварията.

След пускането на водата да не се ползва за пиене и готвене до допълнително уведомяване, препоръчаха от хигиенната инспекция.

7 водоноски са изпратени за подсигуряване на водните нужди на 6 детски градини и 5 училища, както и в Онкодиспнсера, съобщиха още от Общината.