До 1 милион евро дневно влага компанията, която ще търси нефт в Черно море
До 1 милион евро дневно влага компанията, която ще търси нефт в Черно море / Дарик Варна, архив

Между 700 хиляди и 1 милион евро на ден ще влага компанията "Тотал Е&П България" при сондажите за проучвания за наличие на нефт и газ в блок „Хан Аспарух" в Черно море. Те ще започнат през февруари и ще продължат до май догодина, съобщи във Варна управителят на фирмата Кзавие Фожрас.

Проучванията ще обхванат територия с площ 14 хил. кв. м., която до момента не е била изследвана. До момента в Черно море са правени девет сондажа, от които успешен е бил единствено този в румънски води.

Очаква се да пристигне сондажен кораб, с помощта на който са направени изследвания. Данните са обобщени в 3D карта на морското дъно. В модела обаче има доста несигурни неща и единствено сондажите биха потвърдили теорията за наличие на газ и нефт в Черно море, обясни Фожрас. По негови думи, ако начинанието се окаже успешно, то ще доведе до голяма независимост на българската енергийна система.

„Не е лесно да се правят сондажи в такава среда. Ще използваме стандартни технологии, които ще се приведат в екстремни състояния. Първо трябва да се изминат 2 хил. метра дълбочина на водата, след това още 4 хил. метра камък. Може да срещнем много високо налягане и температури до 150 градуса по Целзий“, посочи мениджърът.

Проучванията са първата стъпка, която компанията ще направи. Те ще продължат, ако бъдат намерени нефт и газ, за да се разбере тяхното качество и количество. Втората фаза е изграждане на инфраструктура за работа, след което се пристъпва към добив. Той би отнел между 20 и 30 години.

След като сондажите приключат, независимо от резултата, те ще бъдат запечатани. Отпадъците ще бъдат извозвани до брега и преработвани. Разбитата скала от морското дъно може да се смеси с цимент и да се направи бетон например, обясни Кзавие Фожрас. Той увери, че основен принцип на компанията е да работи отговорно. Първоначално всички рискове се идентифицират, внедряват се защитни мерки и се подготвят планове за реагиране при спешни случаи.

Всички данни, които събере компанията при изследванията си, ще се предотавят своевременно на българската държава.