Директорът на Автото се пенсионира, извинява се на инспектората
Директорът на Автото се пенсионира, извинява се на инспектората / снимка:pgmt-varna.hit.bg

Директорът на Професионалната гимназия по машиностроене и транспорт във Варна Георги Добрев вчера е помолил за среща шефа на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) и е пуснал заявления до образователното министерство за прекратяване на трудовите си правоотношения от 20 януари и за пенсиониране. Това съобщи за ТОП НОВИНИ ВАРНА шефката на РИО Венцеслава Генова, която поясни, че Добрев е навършил пенсионна възраст преди 2 г. и има необходимия осигурителен стаж.

Директорът, който не позволяваше на представители на образователния инспекторат да извършат планираната проверка в учебното заведение, се е извинил и е казал, че се е поддал на емоциите си. Въпреки това той е повторил, че влизането на инспекторите в професионалното училище стресирало колегите му.

Тестът сред учениците така или иначе ще бъде проведен, но се изчаква да се успокои обстановката. 15-минутната проверка на знанията на младежите по изучаваните предмети е стандартна. Цялостното състояние на учебния процес в гимназията ще се изследва до 31 януари. В понеделник проверяващите отново отиват в гимназията, като се надяват, че няма да намерят заключени класни стаи и няма да бъдат обиждани и „навиквани".

„Целта ни е да поправим лошите неща, да стабилизираме професионалното образование", подчерта Венцеслава Генова. Тя заяви, че инспекторатът няма намерение да закрива учебното заведение и да го слива с друго. „Няма поставена такава задача", каза тя. Според директора на РИО учителите, по време на уроците в клас са показали много добра работа. Проблемът е в ниската посещаемост в часовете, оттам - и слабия успех. Не ставало въпрос само за общообразователните предмети, но и за професионалната квалификация на възпитаниците. Част от тях не се явявали дори на държавни изпити, за да придобият степен. Директорът дирижирал прикриването на слабите резултати, смята Генова.

Предстои да се назначи временно изпълняващ длъжността директор на Професионалната гимназия по машиностроене и транспорт.

В момента инспекторатът провежда тестове-конкурси за назначаване на директори на три общински училища и едно прилежащо образователно звено. Това са ОУ „Патриарх Евтимий", началното училище в Аспарухово „Васил Левски", Помощното училище и Средношколското общежитие.