Димитър Камбуров: 8-процентовият праг обслужва БСП и ДПС
Димитър Камбуров: 8-процентовият праг обслужва БСП и ДПС / netinfo

8-процентовият праг за коалициите е продукт на ДПС и БСП и цели да елиминира десницата, за да възтържествува двувластието им. Това заяви във варненското студио на Дарик председателят на ДСБ-Варна и най-вероятен водач на листата на сините в морската столица проф. д-р Димитър Камбуров. Ако това се случи, в България ще настъпи дълбока криза, коментира той.

Политическото решение за въвеждане на бариерата Камбуров определи като недостойно, особено 44 дни преди изборите. Това се допуска, защото коефициентът на качество на законите, които приема Народното събрание, е много нисък. Някои от тях се прокарват единствено, за да обслужват определени лобита, каза още председателят на ДСБ-Варна. Ако 8-процентовият праг се приеме, той ще бъде обжалван в Конституционния съд, заяви той. За целта са необходими подписите на 48 депутати, които опозицията може да осигури.

По думите на Димитър Камбуров Коалиция “Напред” е нестабилна политически, тъй като е формирана само на принципа участие във властта. Той изрази надежда, че сините ще прескочат нужния праг, което е заслуга на обединението им.

Според Камбуров мажоритарният вот е изпълнен с противоречия и дава предпоставки за неравнопоставеност между избирателите от малките и големи общини. Ако мажоритарно избраният кандидат стане министър например, мястото му се заема от следващия в партийната листа, което противоречи на мажоритарния принцип, коментира депутатът.