Детските площадки във Варна крият рискове, показват проверки
Детските площадки във Варна крият рискове, показват проверки / netinfo
Проверки за състоянието на детските площадки стартираха във Варна. Служители от Комисията за защита на потребителите инспектираха четири съоръжения за малчугани. Първата проверка бе направена на площадката на ул. “Арх. Петко Момилов”. Служителите установиха, че на мястото има опасни бордюри, които пречат на децата да играят и да се движат свободно. Потенциално опасен е и входът към площадката.

Проблемна се оказа и градинката на ул. “Прилеп 1”, където пейките и люлките са изпочупени, пързалките са прогнили, а пясъчникът е негоден за детска игра.

Инспекторите установиха, че катерушките, пързалките и пейките в детско заведение "Пролет" не са ремонтирани, а дворът е занемарен. Децата играят под две градински шатри и един чаршаф, които ги предпазват от слънчевите лъчи. Директорът на градината Юлия Илиева сподели пред Дарик, че служителите активно поддържат дворното място и тя е доволна от работата им.

Само за 2008 година общината е заделила 800 хил. лв. за ремонтиране и изграждане на детски площадки в града, съобщи за Дарик гл. експерт озеленяване към община Варна Златка Тенчева.

Средствата са отпуснати на районните кметства, които трябва да проведат публичен търг за изграждането на съоръженията за деца. При спечелване на конкурс, частниците ще имат грижата да поддържат детската площадка в изряден вид. От тези 800 хил. лв. 130 хил. лв. е получило кметство Одесос, 400 хил. лв. са отпуснати за район Приморски,200 хил. лв. са отпуснати за район Младост, за район Владислав Варненчик са отпуснати 30 хил. лв. и за район Аспарухово са отпуснати 40 хил. лв. Тенчева припомни, че във Варна има 439 детски площадки, една трета от коитоне са ремонтирани.

Проверките на площадки и съоръжения за игра са в рамките на кампанията „Безопасно лято на детските площадки”, организирана от Комисията за защита на потребителите, с медийното партньорство на Дарик радио, БТВ и в.”Стандарт” и под патронажа на еврокомисаря Меглена Кунева.