Дариха варненски болници с апарати  за дихателна реанимация
Дариха варненски болници с апарати за дихателна реанимация / netinfo

Две варненските болници са подпомогнати с апарата за дихателна реанимация в рамките на кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени".
Аг-болница и "Света Анна" са сред 40-те болници в 33 български града, които получиха безвъзмездно специализираната техника.

Кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени" се проведе между 1 септември и 30 ноември тази година. Цел на инициативата бе да ангажира гражданското общество, за да помогне недоносените деца, като осъществи дарителски и образователни дейности. Решението за подкрепата на тази кауза бе взето след консултации и получени препоръки от доц. д-р. Емилия Христова - председател на Българската асоциация на неонатолозите.

Сред болничните заведения, които получиха реанимационен апарат, освен Варна, са Пловдив, Благоевград и Плевен. Статистиката показва, че в тези градове делът на преждевременните раждания е над средния за страната 10,3%. Апаратите за първична реанимация - Neopuff, бяха високо оценени от всички специалисти в посетените болници, тъй като те могат да бъдат използвани не само за контролиране на дихателния дистрес синдром при новородените, но и за подпомагане на тяхното дишане по време на транспортиране. И не на последно място, дарената апаратура помогна на болниците да изпълнят стандартните изисквания на Европейския съюз за първична реанимация от 2006г., съобщиха организатротите на кампанията.

През миналата година на бял свят във варненската АГ болница са се появили 2497 деца. В родилното отделение на МБАЛ "Света Анна" за първи път са проплакали 2248 бебета.