Данъчни следят изкъсо търговци на зарзават
Данъчни следят изкъсо търговци на зарзават / Sofia Photo Agency, архив

Пет нарушения констатира НАП-Варна още в първия ден на проверките в зеленчуковата борса. Търговците не са издавали касов бон, за което са им съставени актове за административно нарушение, съобщиха от приходната агенция.

В последния ден на юни НАП започна денонощни наблюдения на зеленчуковата борса на ул. „Академик Курчатов” №1. Извършват се проверки на всеки камион, който влиза или излиза на територията на борсата. За целта на входа и на изхода на тържището  има временен контролно-пропускателен пункт, на който инспектори от НАП и полицаи  следят за контрабанден внос и укриване на продажби. Проверките имат за цел да се установи укриват обороти търговците на селскостопанска продукция.

Присъствието на инспектори на НАП Варна на борсата ще продължи до края на лятото. Целта е  да се проследи движението на стоката от нейния внос до реализацията й на пазара, както и да се установи дали търговците отчитат реалните обороти от търговията си. Данъчните ще следят също за произхода на стоките, които се продават на тържището, както и за това дали се издават необходимите документи за покупко-продажба. Освен това инспекторите на НАП Варна ще проверяват данните, описани в митническите декларации за внос на стоките, и протоколите за покупка на продукция от земеделски производители.