Дадоха повече власт на районните администрации
Дадоха повече власт на районните администрации / Дарик Варна, архив

Районните администрации във Варна вече ще имат повече правомощия. Това обяви кметът Иван Портних, според когото процесът на децентрализация ще подобри административните услуги за варненци и ще доведе до по-добро взаимодействие между голямата общината и петте варненски района.

Повече правомощия ще имат районните архитекти, които няколко години бяха с ограничени възможности. Така ще се ускори процесът на издаване на строителни разрешения и ще се подобри инвестиционният климат.

Градоначалникът увери, че няма да се повтори ситуацията от преди 7-8 години, когато заради безразборно издаване на разрешителни неговият предшественик Кирил Йорданов лично ограничи правомощията на районните архитекти.

„Вече имаме приет Общ устройствен план, който налага рестрикции на районните архитекти“, каза кметът.

Освен архитектите с повече правомощия ще разполагат и районните юристи. Те ще имат по-голяма свобода при воденето на дела спрямо длъжници на общината, което ще доведе до по-голяма събираемост от недобросъвестните данъкоплатци.

Кметовете на район „Приморски“, „Младост“, „Аспарухово“, „Владислав Варненчик“ и „Одесос“ ще имат повече правомощия и по отношение на сметопочистването и сметосъбирането. Те ще имат също по-голяма власт във връзка с незаконното строителство и неговия контрол.

„Районните администрации са тези, които най-добре познават спецификите на районите и могат по най-добрия начин да приоритизират дейностите както на общинските структури, така и на фирмите, с които о0бщината работи,. Няма как централната администрация да проследява всички процеси в целия град. Разширяването на правомощията означава и повече отговорности“, коментира градоначалникът.

Той увери, че щатът на районните кметства засега няма да бъде увеличаван. Няколко бройки ще бъдат транформирани и прехвърлени от общината по районите. Към момента 10 души са преминали към петте районни кметства.